De veelgestelde vragen over HavoP
HavoP helpt havoleerlingen zich beter voor te bereiden op hun toekomst door middel van de praktijkgericht vakken PGP-M en PGP-T. Of je nu docent, coördinator of schoolleider bent: je speelt een sleutelrol in het succes van deze vakken. Heb je vragen over de mogelijkheden, scholing of implementatie? Hieronder vind je de meest gestelde vragen, gegroepeerd per thema. Zo vind je snel de informatie die je nodig hebt om vol vertrouwen met HavoP aan de slag te gaan.
Staat jouw vraag er niet tussen?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!
Veelgestelde vragen
Over het vak HavoP
HavoP staat voor praktijkgerichte havo en draait om twee praktijkgerichte vakken (PGP Maatschappij en PGP Technologie), die speciaal ontwikkeld zijn voor havoleerlingen. Het kan aangeboden worden als een klein vak (onderdeel van het combinatiecijfer, 120 studielasturen) of als grote variant (als profielkeuzevak of als vak in het vrije deel, 360 studielasturen).
De vakken combineren leren binnen én buiten de school via opdrachten van externe opdrachtgevers, zoals bedrijven en instellingen. Loopbaanoriëntatie maakt ook deel uit van het examenprogramma. Deze vakken spelent in op de behoefte van leerlingen om praktisch bezig te zijn en de relevantie van wat zij leren te ervaren, wat hen helpt bij de keuze en overstap naar vervolgonderwijs.
Ja, een PGP kan aan het profielwerkstuk gekoppeld worden, mits het voldoet aan de eisen voor de grote variant. Let er wel op dat er sprake moet zijn van twee PTA’s: het één vervangt het ander niet. Maar het is mogelijk om het aan elkaar te verbinden en veel scholen doen dit in de praktijk ook.
Ja, de PGP’s gelden als regulier examenvak binnen het vakkenpakket en bieden recht op doorstroom naar het vwo. Wel kan het zijn dat leerlingen een vak minder hebben gevolgd. In zo’n geval kan maatwerk nodig zijn.
Nee, dat is niet de bedoeling. In het PTA moet de school aangeven welke eindtermen uit domeinen A t/m E op eindniveau worden beoordeeld en met welke toetsen/opdrachten. Het is belangrijk onderscheid te maken tussen het onderwijsprogramma (‘alles leren’) en het toetsprogramma (‘beperkte toetsen’) van de leerling. Het PTA laat zien bij welke toetsen eindtermen van domeinen A t/m E worden afgesloten, zonder alle behandelde eindtermen te herhalen.
Scholing en deelname
De meeste modules zijn toegankelijk voor maximaal twee personen per school. Voor de leergang kunnen echter verschillende duo’s deelnemen, afhankelijk van de thema’s van de modules.
Ja! Ook scholen die overwegen PGP-M en/of PGP-T aan te bieden, kunnen deelnemen. Speciaal voor deze scholen is er de nulmodule. De uitgebreidere leergang is gericht op scholen met OCW-subsidie en een pilotstatus. Scholen die tweemaal zijn uitgeloot voor subsidie kunnen in overleg mogelijk alsnog deelnemen.
Na het volgen van de leergang zijn verdiepingsmodules beschikbaar. Deze modules gaan dieper in op thema’s; zoals beoordelen, het schrijven van opdrachten en de implementatie. Hiermee krijg je praktische handvatten om het vak verder te ontwikkelen.
Ondersteuning en implementatie
De werkgroep heeft een voortrekkersrol en onderzoekt wat nodig is om HavoP te implementeren. Deze groep bestaat, afhankelijk van de grootte van de school, uit 3 tot 8 personen.
Subsidie en regelgeving
De subsidie is bedoeld voor scholen of vavo-instellingen die willen deelnemen aan het doorontwikkeltraject voor het praktijkgerichte havo. U kunt subsidie aanvragen van 6 januari tot en met 21 februari 2025. De laatste aanvraagronde is van 5 januari tot en met 20 februari 2026. Zie voor meer informatie https://www.dus-i.nl/subsidies/praktijkgerichte-havo