Leergang HavoP 

Leergang HavoP

De Leergang voor HavoP ondersteunt scholen bij de invoering van HavoP en de praktijkgerichte vakken PGP Maatschappij en PGP Technologie, specifiek voor pilot-scholen die subsidie hebben ontvangen van het ministerie van OCW. Deze kosteloze leergang biedt schoolteams praktische handvatten voor een succesvolle implementatie van HavoP. De leergang bestaat uit vijf bijeenkomsten, zowel online als fysiek, waarbij per school twee deelnemers per module kunnen meedoen.

Wat houdt de Leergang in?

De leergang bestaat uit vijf modules die gericht zijn op schoolontwikkeling en de implementatie van HavoP. Voorafgaand aan de leergang is er een intake tussen de trainer en een contactpersoon van de school voor een persoonlijke benadering.

Bijeenkomst 1

Kick-off in Utrecht

De leergang start met een fysieke bijeenkomst waarin de basis van HavoP wordt besproken. De grote lijnen van de opdrachten komen aan bod en er is ruimte voor vragen over de invoering en schoolontwikkeling. Verder staan de thema’s schoolontwikkeling en de route van examenprogramma naar onderwijsprogramma centraal.

Datum: wo. 19/3/2025

Tijd: 9.30u – 12.30u

Bijeenkomst 2: Onlinebijeenkomst 1

Schoolontwikkeling en de docent als coach

In deze online sessie ligt de focus op schoolontwikkeling. We bespreken hoe je draagvlak opbouwt, risico’s in kaart brengt en de visie voor de invoering van HavoP helder krijgt. Daarnaast komt de rol van de docent als coach aan bod.

Datum: ma. 31/3/2025

Tijd: 9.00u- 12.00u (online)

Bijeenkomst 3: Onlinebijeenkomst 2

PTA en beoordelen

In de derde bijeenkomst behandelen we het opstellen van een Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) voor PGP-M en PGP-T en hoe je effectief kunt beoordelen en de juiste toetsvorm kiest.

Datum: wo. 9/4/2025

Tijd: 9.00u- 12.00u (online)

Bijeenkomst 4: Onlinebijeenkomst 3

De rol van de netwerker

Deze bijeenkomst gaat over de rol van de netwerker binnen de school en het externe netwerk. We kijken naar het onderhouden van netwerken en hoe je het onderwijs concreet maakt op basis van gesprekken met externe partijen.

Datum: do. 15/5/2025

Tijd: 13.30u – 16.30u (online)

Bijeenkomst 5

Terugkomsessie in Utrecht

De leergang wordt afgesloten met een terugkomsessie waarin deelnemers ervaringen delen van het afgelopen half jaar, plannen maken voor vervolgstappen en zicht krijgen op wat het Havoplatform qua ondersteuning verder kan bieden.

Datum: do. 19/6/2025

Tijd: 9.30u – 12.30u

Waarom deelnemen?

De leergang ondersteunt jouw school bij een succesvolle implementatie van HavoP. Je werkt samen met collega’s en experts, waarbij je niet alleen praktische tools en inzichten ontvangt, maar ook draagvlak creëert en veranderkundige kennis opdoet voor duurzame schoolontwikkeling.

Voor wie?

De leergang is bedoeld voor scholen die een subsidie hebben ontvangen van het ministerie van OCW. In uitzonderlijke gevallen kunnen ook niet-pilotscholen deelnemen, bijvoorbeeld als zij meerdere keren zijn uitgeloot voor deelname.

Praktische informatie

Om goed voorbereid deel te nemen aan de leergang HavoP, is het belangrijk om inzicht te hebben in de praktische zaken. Hieronder vind je een overzicht van de tijdsinvestering, deelnemersaantallen en andere relevante informatie:

  • Studielasturen (SBU): 25 uur
  • Data: 19 mrt, 31 mrt, 9 apr, 15 mei, 19 juni 2025
  • Deelnemers: Minimaal 8 scholen, maximaal 16 scholen. Maximaal 2 personen per school.
  • Kosten: Gratis voor pilot-scholen met subsidie van het ministerie van OCW

Schrijf je in voor de leergang HavoP

Wil je handvatten om HavoP te implementeren met jouw schoolteam? Meld je dan aan voor de leergang HavoP. Tijdens deze leergang ontvang je praktische handvatten, verdiepende kennis en begeleiding om het vak PGP-M en/of PGP-T stevig neer te zetten binnen jouw school. Deelname is volledig kosteloos voor pilot-scholen die subsidie hebben ontvangen. Samen werken we aan onderwijs dat aansluit bij de behoeften van havisten en hen beter voorbereidt op hun toekomst.

Aanmeldformulier Leergang

Pilotschool?
PGP-M, PGP-T of beide
PGP klein of groot?
Al gestart met leerlingen?

Veelgestelde vragen

De leergang HavoP is een speciaal ontwikkelde training die scholen ondersteunt bij de invoering van HavoP en de praktijkgerichte vakken PGP-M en PGP-T. Het biedt schoolteams de mogelijkheid om samen te werken, kennis te vergroten en concrete handvatten te krijgen voor de implementatie. Deelname is volledig kosteloos voor pilot-scholen die subsidie hebben ontvangen.

Het doel van de leergang is om scholen te ondersteunen bij de implementatie van HavoP door praktische handvatten, verdiepende kennis en begeleiding te bieden. De training helpt schoolteams om draagvlak op te bouwen, veranderkundige inzichten te krijgen en de invoering van HavoP stevig neer te zetten binnen jouw school.

De hoofdonderwerpen van de leergang zijn:

  • Een kennismaking met de belangrijkste elementen van HavoP en de praktijkgerichte vakken PGP-M en PGP-T.
  • Het starten van het schoolontwikkelingsproces en de rol van de docent als coach.
  • Het thema beoordelen, inclusief het opstellen van een Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) en kijken naar verschillende toetsvormen.
  • De rol van de netwerker, met de focus op interne en externe samenwerking en netwerken.
  • Reflectie en het plannen van concrete stappen voor de implementatie.

De leergang HavoP bestaat uit vijf bijeenkomsten, zowel online als fysiek, waaraan per school twee personen kunnen deelnemen. Tijdens de training krijg je:

  • Praktische handvatten en verdiepende kennis over de implementatie van het vak PGP-T en/of PGP-M
  • Een gestructureerde en persoonlijke benadering via een door de school aangewezen contactpersoon.
  • Ondersteuning bij het opbouwen van netwerken, het verduidelijken van de visie en het aanpakken van obstakels.
  • Tips om aan de slag te gaan met de werkgroep in je eigen school.