Hoe schrijf ik een goede opdracht? (21/5/25)

De module ‘Hoe schrijf ik een goede opdracht?’ biedt handvatten om kwalitatief sterke opdrachten te ontwikkelen die aansluiten bij de kern van het vak op jouw school. Het uitgangspunt is om opdrachten te maken waarbij leerlingen niet simpelweg stapsgewijs werken volgens een stappenplan, maar die leerlingen uitdagen in hun redenatievermogen en bijdragen aan het aanleren van belangrijke competenties.

Wat leer je?

In deze themamodule leren docenten hoe ze kwalitatief sterke opdrachten kunnen ontwikkelen die de kern van de praktijkvakken reflecteren. Doel is om opdrachten te creëren die kloppend zijn bij het niveau van de leerlingen, recht doet aan de vraag van de externe partij en aansluit bij het examenprogramma van PGP-M en PGP-T. Daarnaast moeten de opdrachten leerlingen uitdagen en bijdrage aan de groei in competenties.

Na de module kun je opdrachten kritisch analyseren en aanpassen, zodat ze de leerling actief betrekken en aansluiten bij de visie van je school.

Wat kun je verwachten?

De online module bestaat uit een combinatie van theorie, uitwisseling met collega’s en reflectie op eigen opdrachten. Je leert hoe je een opdracht ontwerpt die zowel richting geeft als ruimte biedt voor zelfstandig denken. Je past een format en checklist toe op je werk om opdrachten te maken die vakinhoudelijk sterk en herkenbaar voor leerlingen zijn.

Kernvragen zijn:

  • Hoe waarborg je de kwaliteit en consistentie van opdrachten?
  • Welk format gebruik je voor het opstellen van een opdracht?
  • Hoe stimuleer je zelfstandig denken en reflectie bij leerlingen?

Voor wie?

Deze module is bedoeld voor docenten die hun vaardigheid in het opstellen van opdrachten voor PGP-M en/of PGP-T willen aanscherpen en praktische tips en feedback zoeken om de kwaliteit van hun opdrachten te verbeteren.

Meld je hier aan!

Via onderstaand formulier kun je je aanmelden voor deze module. 

Themamodule: Hoe schrijf ik een goede opdracht?

Pilotschool?