Over HavoP

HavoP: een praktische aanpak voor Havo-leerlingen

HavoP (praktijkgerichte havo) is een nieuwe, praktische aanpak om havisten uit te dagen om hun kennis en vaardigheden in te zetten in realistische situaties. De ontwikkelde praktijkgerichte vakken PGP Maatschappij (PGP-M) en PGP Technologie (PGP-T)  bieden leerlingen de kans om te werken aan opdrachten die direct gekoppeld zijn aan de praktijk, vaak in samenwerking met echte opdrachtgevers. Zo bereiden de vakken leerlingen optimaal voor op hun toekomst, zowel in het hbo als op de arbeidsmarkt.

Wat is HavoP?

HavoP biedt leerlingen de kans om gemotiveerd te blijven voor het havo-onderwijs door hen op een toepassingsgerichte manier te laten leren. Het legt de focus op het toepassen van kennis en vaardigheden in de praktijk. Zo werken leerlingen bijvoorbeeld aan opdrachten vanuit bedrijven of organisaties. Dit bereidt hen niet alleen voor op het hbo, maar ook op de beroepspraktijk. Door te werken aan probleemoplossend vermogen, samenwerking en communicatie, ontwikkelen leerlingen essentiële vaardigheden voor hun loopbaanoriëntatie (LOB).

HavoP slaat een brug tussen theorie en praktijk. Leerlingen verlaten met regelmaat de klaslokalen en krijgen praktijkervaring door middel van opdrachten die aansluiten op de hedendaagse arbeidsmarkt. Dit verhoogt hun motivatie en geeft hen een stevige basis voor succes in het hbo en daarbuiten.

Het ontstaan van HavoP: van idee tot praktijk

HavoP vindt zijn oorsprong in het Trots op Havo-congres, waar de ‘vakhavo’ van het Calvijn College Goes in de schijnwerpers stond. Dit praktijkgerichte vak, dat al enkele jaren succesvol werd aangeboden, wekte de interesse van andere scholen. Zij zagen kansen om havo-leerlingen beter voor te bereiden op het hbo en tegelijkertijd motivatieverlies tegen te gaan.

Een klein aantal scholen sloeg de handen ineen en richtte een leernetwerk op om de mogelijkheden van een praktijkgericht havo-vak te onderzoeken. Het Havoplatform fungeerde daarbij als initiatiefnemer. Het netwerk groeide gestaag en omvatte op den duur 45 scholen die gezamenlijk werkten aan het vormgeven van de contouren van een nieuw vak. Dit leidde in 2021 tot de aanbieding van een brochure aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het ministerie toonde veel interesse, en vanaf dat moment werden de eerste stappen gezet om praktijkgerichte vakken PGP Maatschappij en PGP Technologie voor het havo te ontwikkelen. Er zijn twee examenprogramma’s ontwikkeld, het praktijkgerichte vak PGP Technologie en het praktijkgerichte vak PGP Maatschappij (in een kleine en grote variant, van respectievelijk 120 en 360 studielastuur).

Momenteel bevindt HavoP zich nog in de pilotfase, maar de verwachting is dat de praktijkgerichte vakken vanaf 2026 op elke school aangeboden mogen worden als schoolexamenvakken. Dit biedt leerlingen de kans om hun praktische vaardigheden verder te ontwikkelen en zich optimaal voor te bereiden op het hbo.

Waarom HavoP?

HavoP speelt in op de behoefte van havisten aan onderwijs dat zowel uitdagend als betekenisvol is. Het maakt leren leuker, relevanter en beter afgestemd op de praktijk. Scholen die werken met HavoP zien een grotere betrokkenheid van leerlingen, een betere voorbereiding op vervolgstudies en een daling van het aantal uitvallers.

Met HavoP krijgen havisten:

  • Praktische ervaring: opdrachten gekoppeld aan echte bedrijven.
  • Sterkere LOB-vaardigheden: betere keuzes maken voor vervolgstudies en carrière.
  • Meer motivatie: doordat het aansluit bij hun interesses en ambities.

“HavoP is precies wat onze leerlingen nodig hebben: praktijk, uitdaging en een blik op de toekomst!” – Docent Calvijn College Goes

HavoP op jouw school

Scholen die HavoP en de praktijkgerichte vakken PGP Technologie en/of PGP Maatschappij willen implementeren, kunnen gebruik maken van uitgebreide ondersteuning. Wij bieden:

  • Trainingen voor docenten: leer hoe je HavoP kunt integreren in je school.
  • Implementatieadvies: begeleiding bij het ontwikkelen van draagvlak.
  • Praktische hulpmiddelen: voor het verbinden van leerlingen met externe opdrachtgevers, voor het beoordelen van opdrachten en voor het schrijven van opdrachten.

Door HavoP aan te bieden, maak je je onderwijs relevant en toekomstgericht. Je bereidt je leerlingen niet alleen voor op het hbo, maar ook op een succesvolle toekomst in een steeds veranderende wereld.

Start met HavoP: praktijk- en toekomstgericht

HavoP biedt havisten de kans om te groeien als betrokken en vaardige leerlingen, met een stevige basis voor hun toekomst in het hbo en daarbuiten. Door HavoP te integreren, geef je jouw onderwijs een praktijkgerichte dimensie die leerlingen motiveert en voorbereidt op de dynamische arbeidsmarkt. Met onze ondersteuning maken we de implementatie van HavoP eenvoudig en effectief.

Neem contact met ons op of ontdek onze scholingsmogelijkheden. Samen bouwen we aan het onderwijs van de toekomst!

Veelgestelde vragen

HavoP biedt leerlingen de kans om gemotiveerd te blijven voor het havo-onderwijs door hen op een toepassingsgerichte manier te laten leren en hen voorbereidt op het hbo en de arbeidsmarkt. Er zijn twee praktijkgerichte vakken ontwikkeld door SLO (PGP Maatschappij en PGP Technologie) in een grote variant (360 studielastuur) en een kleine variant (120 studielastuur). 

PGP-M en PGP-T leggen de nadruk op het toepassen van kennis in de praktijk, terwijl traditionele vakken vaak theoretisch van aard zijn. Tijdens HavoP werken leerlingen aan echte opdrachten, waardoor ze competenties ontwikkelen zoals probleemoplossend vermogen, samenwerking en communicatie.

HavoP speelt in op de behoefte van havisten aan betekenisvol onderwijs. Het biedt praktische ervaring, vergroot motivatie en bereidt leerlingen beter voor op hun toekomst, zowel in het hbo als in hun loopbaan.

Door HavoP ontwikkelen leerlingen vaardigheden zoals:

  • Probleemoplossend vermogen.
  • Samenwerking en communicatie.
  • Loopbaanoriëntatie (LOB), waarmee ze beter keuzes kunnen maken voor hun vervolgstudie en carrière.

Scholen die HavoP en PGP-M en PGP-T willen invoeren, kunnen rekenen op uitgebreide ondersteuning, waaronder:

  • Trainingen voor docenten.
  • Advies bij de implementatie van HavoP.
  • Hulpmiddelen om leerlingen met externe opdrachtgevers te verbinden.

HavoP maakt het onderwijs relevanter en toekomstgericht. Het verhoogt de betrokkenheid van leerlingen, bereidt hen beter voor op vervolgonderwijs en verkleint het aantal uitvallers.

Het scholingstraject voor HavoP blijft zich ontwikkelen. In de toekomst worden meer thema’s en mogelijkheden toegevoegd. Scholen kunnen contact opnemen of scholingsmogelijkheden verkennen om optimaal gebruik te maken van deze ontwikkelingen.

De praktijkgerichte programma’s kunt u tijdens de ontwikkelfase van de vakken PGP Maatschappij en PGP Technologie (tot en met 2025-2026) alleen aanbieden als schoolexamenvakken als u ontheffing van het ministerie van OCW heeft ontvangen. De ontheffing krijgt u als u subsidie toegekend krijgt. Na de ontwikkelfase is het de bedoeling dat alle scholen de mogelijkheid krijgen de praktijkgerichte vakken PGP Maatschappij en PGP Technologie als schoolexamenvak kunnen aanbieden.

De subsidie is bedoeld voor scholen of vavo-instellingen die willen deelnemen aan het doorontwikkeltraject voor het praktijkgerichte havo. U kunt subsidie aanvragen van 6 januari tot en met 21 februari 2025. De laatste aanvraagronde is van 5 januari tot en met 20 februari 2026. Zie voor meer informatie https://www.dus-i.nl/subsidies/praktijkgerichte-havo